09 juni 2008

Motion Vs. Träning

Igår kväll körde jag och grabben hem från mina föräldrar vid strandkanten, till bruset i storstaden, lyckliga över den helg som gått och diskuterandes hur skillnaden mellan motion och träning bäst definieras.

Vad är skillnaden?

Jag har inte tränat någonting i helgen. Men motionerat jäkligt mycket. Några mils cykling på Utö har blandats med promenader hos mina föräldrar. Ingenting svettigt. Ingenting högintensivt. Men en hel massa lågintensivt.

Min skillnad på motion och träning är att träning byter jag om till. När jag går till jobbet tränar jag inte - jag motionerar.

Grabben tyckte inte som jag. Han menar att han tränar när han försöker bli bättre på någonting och hävdar att han inte alls tränar när han är ute och springer med mig trots att han är ombytt.

Jag tycker ändå att min definition passar bättre. Grabben skulle faktiskt kunna springa med mig o-ombytt.

Hur ser ni på skillnaden mellan motion och träning? När jag ändå är igång och frågar - man kan ju få för mycket av träning, men kan man få för mycket motion?

8 kommentarer:

Anonym sa...

jag måste nog revidera mig lite. om jag kör morgonjogg eller kanske kanske långpass i ditt tempo skulle jag nog kalla det träning, OCH vara ombytt.

Cizzi sa...

jag håller med dig helt och hållet =)

Anonym sa...

ja det kan bli för mycket träning, men egentligen aldrig för mycket motion. motion för mig är när jag cyklar till stan eller jobb, eller simmar en liten runda i sjön när jag ändå badar. träning är att cykla trefyra mil i bra tempo ombytt eller simma i bassängen med baddräkt och glasögon.

Anonym sa...

Jag håller med dig! :)

gullfot sa...

Motion gör man för hälsans och välbefinnandets skull, träning för att bli bättre på något (inom en viss idrott).

Viss motion har träningseffekter, precis som träning oftast har en motionseffekt, men poängen är att träning är medvetet målinriktad (snabbhet, teknik, styrka, vighet, reaktionsförmåga, uthållighet etc.) på ett sätt som motion inte är.

Visst kan man motionera för att bli starkare, men man tränar för att kunna lyfta en viss vikt i skivstång, t.ex.

Långpass, även i mycket lågt "motionärstempo", är träning för uthållighet, inte minst mental.

...är min personliga åsikt :-)

Löpning & Livet sa...

Jag ser det nog också så att träning är sånt jag byter om till och motion typ cykel/promenad till jobbet osv.. Fast ibland byter jag om när jag tar en promenad.. men jag kallar det inte träning och jag skriver itne in det som träning på funbeat.. jag kanske skulle göra det om jag gick "power walks", fast det gör jag väldigt sällan..

jag tror man kan få för mycket av både träning och motion. Ex: jag ser inte promenader som träning, men om jag skulle vara ute och gå hela dagarna så skulle ju inte det vara så hälsosamt ändå.. Intressant fråga! :)

Pia sa...

Jag köper helt din definotion på träning o motion, även om jag byter om till viss motion - som slalom och skidåkning med barnen.

Och motion kan man aldrig få för mycket av - ja, det skulle väl vara att man motionerar så mkt att man inte hinner med sånt man borde, som att jobba tex eller sova eller äta ;-)

Anonym sa...

Jag tycker som "grabben".
När man tränar utmanar man sig själv, när man motionerar så bara man rör på sig utan prestationskrav...